Des de ben petits ens ensenyen que hem de ser educats i donar sempre les gràcies, demanar les coses amb un si us plau, tenir un perdona constant a la boca i dir t’estimo de tant en quant. I, com moltes de les coses que hem anat aprenent, les hem anat interioritzant, assimilant de manera automàtica i, la majoria de vegades, les diem sense saber ben bé “per a què”. I voldria emfatitzar que he dit “per a què” com a finalitat i no “per què” com a recerca d’una raó per a fer o dir alguna cosa.
És precís prendre consciència i, abans de dir qualsevol d’aquestes paraules, mirar de sentir-les ressonar dins nostre, de manera que quan la nostra boca les verbalitzi, sonin amb tot el pes i la intenció del que realment volen dir.
Així, si cerquem el seu significat etimològic trobem que
GRÀCIES prové del llatí gratia que vol dir lloança que s’atribueix a algú altre per a reconèixer un favor.
SI US PLAU és una expressió que s’usa per a demanar amb cortesia alguna cosa.
PERDONA ve del prefix –per que indica acció completa i total, i de donare que vol dir regalar. Així doncs, perdonar és un acte de completa generositat per part del que perdona. És més, realment en origen el verb perdonar significava “regalar definitivament un creditor a un deutor allò que li devia”.
I, finalment, T’ESTIMO que ve de aestimare i significa valorar, posar preu a alguna cosa.
Voldria aprofitar per fer un petit incís i mencionar una altra expressió que no hem esmentat HO SENTO, donat que de vegades usem aquesta enlloc de dir perdona.
Quan diem “ho sento” expressem un dolor intern davant d’una reacció externa però no indica implícitament que reconeguem que realment hem comès alguna falta. En canvi, quan diem “perdona” el que s’està expressant és un dolor intern davant d’una reacció externa de la qual ens sentim culpables i en busquem el perdó.
Un cop fet aquest apunt etimològic, m’agradaria plantejar algunes qüestions més
PER A QUÈ les diem?
Som CONSCIENTS de la magnitud del seu significat quan les diem? val a dir que en moltíssimes ocasions la intensitat amb la qual es pronuncien no sempre es correspon amb la intensitat de com es reben.
Les verbalitzem des del cor o tan sols les deixem anar com a mesura per a TRANQUIL•LITZAR el nostre pensament i/o la nostra ment?
Algun cop ens hem aturat per demanar-nos si quan les diem hi ha al darrere un desig d’ALLIBERAMENT d’un sentiment de culpa que alhora pot esdevenir un xantatge emocional vers qui les escolta?
I no voldria acabar sense esmentar que HO SENTO, SI US PLAU PERDONA, GRÀCIES,  T’ESTIMO formen part d’un antiquíssim procés de sanació que prové de les illes Hawaii anomenat Ho’ponopono basat en la reconciliació i el perdó en un acte d’amor cap a nosaltres mateixos i, per extensió, cap als altres i cap a l’Univers.

Montse Macanàs
Música per posar al final de la lectura del guió, un mantra d’ho’ponopono “I love you, I’m sorry, please forgive me, thank you”


Montse Macanàs