Sens dubte es tracta d’una gran pregunta i el sol fet de presentar-ho així, com una pregunta, fa que en algun lloc sigui amagada l’esclavitud.
Molts són els interrogants que podríem obrir al voltant del nostre tema d’avui. La llibertat pot ser entesa de moltes maneres, vull dir que podem sentir-nos lliures a diferents nivells de la nostra realitat.

La paraula lliure ha estat, en la història de la humanitat, una de les més conquerides, perquè també ha estat una de les més anhelades i desitjades.

Però, que és la llibertat? Millor encara! Com puc tenir noticia de la meva pròpia llibertat?
La llibertat de cadascun comença on acaba la llibertat dels altres, això vol dir que en l’exercici de la nostra llibertat no podem limitar la llibertat d’un altre.
La nostra pròpia llibertat la sentim quan ens sentim realitzats, quan acomplim els nostres propis desitjos, però això és tant sols una aproximació.

Moltes vegades ens sentim lliures, però realment és així? Ens sentim lliures perquè creiem que tenim el control de les nostres accions. Una vegada i una altra aquesta teoria és desfà. Sovint ens trobem dins de situacions on no tenim el control del que ens passa, del que passa al nostre voltant, no estem actuant des de la nostra llibertat. Aquesta sensació no es pas dolenta i tampoc ha de ser titllada de molesta; nomes, quan el que passi sigui perjudicial per nosaltres o els altres serà negativa. En aquestes situacions i malgrat la situació no és negativa per nosaltres, no estem actuant des de la nostra llibertat.

Així doncs, ens atreviríem a parlar de la llibertat com un ideal?
La llibertat com un ideal seria una llibertat desitjada, més enllà de la nostra pròpia llibertat quotidiana.
M’explico: cada dia tenim la possibilitat de sentir-nos lliures, ens sentim lliures en les coses que fem. Però també cada dia ens sentim una mica esclaus, perquè no sempre podem actuar com voldríem. És més, realment estem en condicions de anar més enllà en la nostra llibertat? Podríem fer-ho?

Amb aquestes reflexions voldria obrir el debat del punt de l’interrogant d’avui. També,, si en la vostra llibertat voleu participar en el debat us encoratjo a fer-ho a traves del telèfon. I si en l’exercici de la vostra llibertat voleu restar en l’anonimat,us emplaço a comunicar les vostres idees per correu electrònic a l’adreça del programa.