Molt, molt original no es pas l’interrogant d’avui, però cal donar canya que la Banca és molt impopular, criticar-la està ben vist i és un tema que gairebé tots tenim molt proper i amb el que convivim cada dia.

La Banca, com els governs, les agències de qualificació, les empreses i també la persona anònima del carrer som sobreposables d'estar on estem; tots hi hem posat el nostre granet de sorra i hem contribuït a arribar allà on mai hauríem d'haver arribat. Els uns per deixar diners sense mirar-s’ho bé, els altres per endeutar-se més enllà de les seves possibilitats, el cas és que “entre todos le mataron y él solito se murió”

Què ens mou a ficar-nos ens situacions que poden esdevenir complicades i complexes? Sens dubte la cobdícia (moltes vegades amagada sota altres arguments com les ganes de millorar, de fer un pas endavant). I, al igual que ho fem nosaltres, ho fan els altres agents econòmics i polítics amb la diferència que aquests, en teoria, en saben més i haurien de mostrar més prudència i coneixement. Però com aquí val tot, doncs apa, "todo por la pasta" i qui “pringui” mala sort, és el seu problema.

Avui tenim els Bancs que no es fien els uns dels altres, els governs ajudant amb quantitats milionàries als bancs però al mateix temps alguns països patint la desconfiança dels mercats i en processos de rescat. Moltes persones es queden sense feina, no poden pagar els deutes i perden el seu habitatge, les empreses es queixen que no reben el finançament adient per part dels Bancs i aquests (en molts casos) demanen ajuts públics per no arribar a situacions encara més compromeses.

Sí, ja m'imagino que em direu que els bancs segueixen guanyant molts diners ( si més no, això és el que diuen ells), però també guanyen molta "pasta" les empreses que han estat previsores i han gestionat bé les seves oportunitats.

De totes maneres, en lloc de parlar de culpes i culpables us animo a reflexionar sobre el fet que els bancs reben importants ajudes i suports tant legals com fiscals mentre la resta de la societat ho veu força impassible i frueix veient per la tele curses de F-1 o de motociclisme on esportistes espanyols reben un suport econòmic i publicitari d’entitats financeres (i algunes que es mantenen gràcies a les aportacions econòmiques del Estat).