“Perdono però no oblido..”es una expressió que segurament ens es familiar per haver-la sentit  o utilitzat en moltes ocasions. Es una forma de perdonar? Què sabem sobre el perdó?
En totes les religions universals se’n parla del perdó com un camí segur per arribar a Déu o per trobar la pau interior. Culturalment hi ha tres dimensions lligades al concepte del perdó: perdonar als demés, demanar perdó pels nostres actes i demanar perdó al teu  Déu.   Actualment, les teràpies holístiques contemplen una quarta perspectiva tan important com les anteriors: perdonar-se a un mateix.  Fins on som capaços de perdonar?  Per qui es perdona? Es pot perdonar si el que ha ofès no mostra penediment? Què ens costa més, perdonar o demanar perdó? Som capaços de perdonar-nos?
Som molts els beneficis del perdó tan pel que perdona com pel que es perdonat ja que disminueix els  nivells de ràbia, augmenta la capacitat de confiar en els altres, allibera sentiment relacionats amb el passat..entre d´altres. En definitiva, el perdó t´allibera d´una càrrega que no et deixa ser feliç.  Però, què necessitem per perdonar? com sabem si  realment hem perdonat ?
Sense dubte, el perdó es un concepte molt antic lligar a l`esser humà que avui en dia encara crea dubtes i confusió. Es pot dir que es una de les causes de la  infelicitat i malestar de moltes persones avui en dia en la nostre societat i en totes les cultures arreu del món.

Autora: Ana Solanes. Infermera clínica amb més de  20 anys d´experiència professional. Terapeuta holística i conductora de grups i tallers de creixement personal.
Llibres recomanats:
“Brújulas que buscan sonrisas perdidas” Albert Espinosa.
 “ Ho´oponopono”. Maria Carmen Martínez Tomás.
“El perdón y el proceso de curación: una cuestión central de la terapèutica” Terri spy y Cynthia Ransley.