La primera classificació seria entre un dolor agut que vol dir que s'inicia de forma sobtada i un dolor crònic que dura des de mínim uns tres mesos.
Distingiríem entre un dolor somàtic, que vol dir que ve de dins i a vegades s'acompanya d'un dolor referit.
I el dolor cutani que no podem identificar el que és, ni del lloc que és. Poden ser causats per traumatismes, per una ferida, una contusió, una radiació, una cremada que fa estímuls.
Aquest dolor referit o que irradia cap els nervis perifèrics per exemple: un problema de cervicals pot fer dormir la ma. Un dolor lumbar quan ciatàlgia i li fa mal la cama.
En el dolor s'ha de fer les 6 preguntes: la situació, el tipus, la duració, la intensitat, si irradia algun lloc, i la freqüència d'aquest.
En medicina oriental a més buscaríem el meridià i els òrgans afectats que fan que tot això no circuli bé.
 
És com en una autopista, miraríem si hi ha algun cotxe que està aturat o varis,i si dificulta la circulació i si es així els posaríem a un costat per no fer un embús i si pogués ser avisaríem a la grua que se l'emportés.
 
També podem preguntar-nos el que ens està dient aquest dolor, per exemple en el cas d'un infart, preguntar-nos, si ens estem agafant més responsabilitats, de les que podem abastir, fer una presa de consciència i aprofitar fer els canvis corresponents.