Comencem per dir que la malaltia s'entén com la manca de la salud, però tant la malaltia com la salud, formen part de la vida. Mitjançant les patologies s'estudia i es classifica.

Actualment els llibres anomenats "de creixement personal" formen part de prestatgeries a les llibreries, on a vegades sembla que el que succeïx en el nostre cos quan es manifesta una malaltia, té a veure amb les nostres conductes, pensaments, i demés.

Per alguns la responsabilitat de ser creador de la malaltia que estan patint pot generar culpa, ja que se'ls acusa de ser responsables d'una malaltia que el seu origen pot ser congènit, o d'altres motius, sense haver fet res. I això no té res a veure en una no acceptació de la seva pròpia malaltia.

Per d'altres aquest coneixement de la pròpia malaltia pot ser un camí iniciàtic, espiritual per entendre el seu cos i veure les pròpies mancances i entendre aquest moment i aquest punt com una part del camí de la vida i acceptació. Buscant frases positives per iniciar el procés de sanació.

Realment pot dir quelcom l'actitud que prenem quan estem malalts, i el nostre cos ens parla i podem escoltar el que ens diu i com ho vivim i en nosaltres podem canviar molt les maneres de fer, però la responsabilitat d'ella? no ho crec pas que es pugui justificar.