Entenem esclavitud per aquella persona subjecta al domini d'uns altres que no pot exercir el seu dret a ser lliure.
El ventall de nínxols d'esclaus és extens i sorprenentment les causes poden ser exògenes, comunament entès i les endògenes, menys tractat.
Segurament posa vermell dubtar que la ignorància ens fa esclaus, però no només la ignorància sinó també la por a viure, suportar, fer front i responsabilitzar-te de la teva pròpia vida. Què dur és gestionar la pròpia  vida..millor que la gestionin els altres.  Aquesta por és producte de la ignorància?...
Hi ha persones lliures i persones inevitablement esclaves que no poden sobreviure fora de l'esclavatge?
Curiosament existeixen molts casos en què l'esclavitud fa suportable la vida d'algunes persones. Trien, conscient o inconscientment, entre ser esclaves o estar angoixades permanent davant dels escenaris de llibertat d’elecció. Entre acomodar-se en l'esclavitud o  bé en l'angoixa de viure una vida envoltada de moments d'incertesa, de pèrdua, de desamor, de conflicte o de decisió.
No tenen perquè saber-ho o que la seva elecció hagi estat conscient, significa que les seves pors profundes els han fet esclaus inconscients, i això el operacionalitzen en el traçat de les seves vides quotidianes, dependents patològics, fanàtics, monotemàtics, egocentristes, integristes,  monolítics, o simples.
Entre els esclaus exògens hi ha on triar: Esclaus de senyors de la guerra, de dinasties, polítics, dictadors, religions, sectes, lobys. Esclaus dins de les famílies, pels seus fills, cònjuges, germans, pares, mares, amics, enemics. Esclaus a “full time”, a temps parcial. En cabanyes, palaus, per la riquesa, la pobresa…..
Probablement tots, en qualsevol lloc i situació podem aconseguir un grau d'esclavitud, la vacuna i el sèrum potser ve de tres racons  idealment accessibles:
            .Reflexió i qüestionament permanents de l'entorn, dubte intel•lectual, especialment del que  sembli  més   innocent
              .Coratge, pit, energia, voluntat, decisió, valentia per confrontar les teves pors i prendre les teves pròpies decisions.
            . Informació, gestió del coneixement, lectura, mestissatge, intercanvi, permeabilitat.
Ah!...però el dubte intel•lectual permanent pot produir certa angoixa?....sí senyora i sí senyor…pot. Però per ventura no és un preu raonable per allunyar-te de l'esclavitud..?
La llibertat del pensament. La teva zona de llibertat: el teu pensament, la teva zona de lliure navegació, el teu pensament en la posada en qüestió, la reflexió i el compromís són els útils de la cerca i origen de la inconfortabilitat de la inseguretat permanent.
Un matí posa't davant el mirall, sol. Pregunta't com ha estat i és la teva vida. Afegeix com volguessis que hagués estat i fora en aquest moment. Treu percentatges  … identificaràs algun nínxol significatiu d'esclavitud….?.. i de llibertat?..

Octavi Garcia, Lic.psi. (8/1/2016)

…retoñarán aladas de savia sin otoño
reliquias de mi cuerpo que pierdo en cada herida.
Porque soy como el árbol talado, que retoño:
porque aún tengo la vida.  (M Hernandez, 1938)