Ara que ja ha arribat la tardor és el momento de reflexionar i fer projectes per l’any nou.

Com en el cicle anual, el cicle vital ens porta una primavera dolça, un estiu molt càl.lid, esperant que la tardor permeti una vida reposada i madura per les experiències viscudes.

Després d’anys de treball i participación social ha arribat un temps de crisi global, que ens fa indignar pels abusos del sistemes politítics i econòmics que el provoquen.

I ens planteja la necessitat d’actuar enfront els abusos de poder especulatiu del mercat. O potser fer una retirada a temps per dedicar-nos a nosaltres, als nostres projectes i a les persones més estimades (família, amic), que sovint hem deixat massa abandonades pel ritme de treball i les rutines quotidianes.

Quin dels dos plantejaments caldria seguir?

Crec que s’haurien de combinar les dues propostes, prioritzant les més essencials.

Quin és el meu projecte per l’any? Prejubilació i vida nova!

Rellegint els clàssics, com Dante, a la Divina Comedia i la Vida nova: “A mig camí de la vida vaig trobar-me en una drecera fosca…” Acompanyat de Virgili i de Beatriu,el camí al Paradís, Purgatori i Infern personal és dur i difícil d’explicar i de viure.

Però cal passar les proves per sortir del laberint i aprendre a deixar-nos ajudar.

No m’ìdentifico amb la filosofia estoica del cordovès Sèneca. Ni amb els cínics. M’interessen més els grecs (Ovidi, Sòfocles, Eurípides). Les tragèdies gregues clàssiques reviuen ara amb la crisi del govern hel.lè que ens toca ben d’aprop..


Enfrontar-se als abusos i retallades impresentables de la crisi actual demana propostes sostenibles: “menjar poc i pair bé”, desaccelerar, decréixer, col.laborar, cooperar, obrir-se a nous itineraris i viatges per conèixer el món real i no el que ens venen els anuncis.

Si l’estat del benestar va fer créixer l’esperança de vida, gràcies a la prosperitat i les millores sanitàries dels darrers anys, ara podríem arribar a viure centenaris.

Potser per això els sistemes polítics i els especuladors ens retallen la sanitat, l’educació i l’economia?.Podem ser feliços si no tenim seguretat al treball, a la salut, la família?

Esperem que les eleccions generals del mes que ve no ens imposin més retallades “impopulars” I que la Plataforma x (contra) Catalunya no avanci gaire.

Recordeu el film Catalonia über alles?

Al programa de TV3 Passat particular sobre l’educació l’equip investigava la memòria del nét de Ferrer i Guàrdia, (pedagog creador de l’Escola Moderna, laica i científica, acusat d’instigar la Setmana tràgica). i dels mestres republicans repressaliats o exilats pel franquisme. Els documents i les històries de vida són uns recursos imprescindibles per mantener la memòria històrica, enfront dels falsificadors i els oportunistes que la manipulen. Cal visitar l’arxiu i dedicar més temps a l’investigació. I a la vida pròpia.