L'expressió fa referència al retrobament familiar (el corral) característic de les dates nadalenques, temps de descans, de festa i de compartir moments amb familiars que potser feia tot un any que no veiem, des del Nadal anterior.

Aquesta tradició cristiana, embolcallada amb el pas dels anys, d'altres “tradicions” consumistes, com la de fer regals, estrenar roba, d'estar alegre i feliç quasi per obligació ens recorda que cada any tanquem un cicle i tornem a l'origen, a la família, on va néixer tot i cal recordar-ho, perquè sovint les batalles quotidianes ens allunyen de les persones que ens estimen i ens estimem.

Però el mon gira i canvia constantment, el concepte “família” cada cop és més ampli i difós, els corrals ja no estan tant clars i diferenciats, hi han famílies convencionals, famílies monoparentals, separacions i noves unions, on els fills guanyen o perden germans, on hi han vincles que es desconnecten i altres es connecten.

Hi han persones que tenen a tot el mon per família, altres que no els hi queda família al món.

Les noves tecnologies també ajuden a aquests canvis, ja que permeten el retrobament quasi instantani amb familiars i amics llunyans, tot és qüestió de tenir un ordinador a mà connectat per internet i si pot ser, una càmera web, el món s'ens ha fet petit i gran alhora, podem parlar amb amics que estan a milers de quilometres de nosaltres i no ens parlem amb persones que potser viuen porta amb porta, quines ironies.

D'altres viatgen milers de quilometres per retrobar-se encara que sigui un cop l'any amb amics i familiars separats a causa de les crisis econòmiques, conflictes bèl·lics o moviments migratoris.

A mi em sembla que aquesta època també és un retorn a la llar essencial, al retrobament íntim amb un mateix, fer la mirada exterior i l'interior, moment de reflexió i de veure què fem amb les nostres vides, de relativitzar els conflictes, de cercar l'entesa i d'avançar en pau.

Els corrals acostumen a tenir tanques i límits, car donen seguretat, avui aquestes tanques es mouen, s'obren i es tanquen constantment, això ens pot angoixar, però és inevitable. Acceptem aquesta realitat i siguem positius.

A quin corral ens tocarà anar-hi aquest any?