Bona tarda a tothom. La pregunta d’avui porta un bon interrogant, gran, amb molt de pes, Què entenem per justícia?

El concepte mes senzill i matemàtic es l’exemple de repartir un pastis entre 4, es tallen 4 trossos i es dona un tron a cadascú, però no es suficient, perquè els trossos han de ser iguals.

Però hi ha altres definicions que no són tant exactes i que ens hi trobem un munt de vegades en el dia a dia. Una d’elles i potser la que genera mes polèmica es la justícia davant les discriminacions com pot ser, per exemple, la discriminació per gènere, com una dona per fer la mateixa feina que un home cobra menys; discriminacions en el treball quan un jefe afavoreix mes a un treballador que a un altre; discriminació provocada per les classes socials sobre tot pel què fa en el repartiment de la riquesa; o la discriminació en els impostos que els que mes tenen menys paguen; i no puc deixar de esmenar la discriminació racial.

Però parlem del que entenem per justícia, amb exemples d’avui dia als noticiaris, cas del Sr. Roldan que ja està al carrer sense haver tornat “un duro” del que va robar, o parlem del cas Millet, - Tornarà els euros del Palau?, O podem parlar de la crisi actual, que l’han provocada els bancs quan s’han saltat a la torera la seva ètica professional i ho acabem pagant tots amb l’augment d’impostos. En aquests casos no s’avé els resultats o solucions arribades amb el què entenem per justícia.

També  es interessant un concepte de justícia molt actual, “la discriminació positiva” que consisteix en apoiar la les persones més desfavorides d’alguna manera com les dones o els minusvàlids fent lleis des de l’estat.

No puc deixar de parlar de d’intervenció de l’estat amb la societat, ell imparteix justicia pel què coneixem “Estat del Benestar”, ens agradarà més o menys el què fa, però garanteix uns mínims per tothom, com educació, sanitat, pensions, llei de dependència, etc.... 

Segur que si preguntem al carrer trobem tantes definicions del què entenem per justícia, com persones, perquè en la vida de cadascú passen coses, coses que en la seva particularitat son les que ens ajuden a formar el concepte de justícia.

I jo pregunto, quina es la teva definició? Que entens per justícia?