Abans d'intentar contestar  els interrogants, ens hauríem de situar en l'espai i el temps.  Pensar amb els nostres pares, el que representen,el que són i el que van ser.

Ens assemblem per un costat per la genètica, ho hem heretat de manera biològica, i per l'altre en diríem per l'ambient. El conviure amb els nostres pares hem vist el que han dit i també hem vist com han actuat. Hem tingut el seu exemple i hem observat.

Així doncs on està la nostra llibertat?

Tenim una família d'origen d'on provenen  dos sistemes familiars, un sistema del pare i l'altre sistema de la mare. En cada sistema familiar es valoren i se li donen importància  a unes coses o d'altres. Un exemple: hi ha famílies que valoren molt ser puntual, i altres famílies saber cuinar.

Les conductes les repetim, volem canviar però és complicat. A vegades  no volem repetir el que ens ha fet mal dels nostres pares, i ho aconseguim,  d'altres no tenim ni consciència de repetir-les.

S'utilitzen moltes expressions diferents, "els testos s'assemblen a les olles", "de tal palo, tal astilla".

L'important és ser conscient del que volem ser, i intentar fer el millor que podem, igual que van fer ells, els nostres pares, el millor que sabien en aquell moment, amb les eines que tenien, i amb la millor voluntat.