Acabes de sintonitzar la radio  per escoltar el programa del punt de l´interrogant. Estàs escoltant la meva veu? o estàs pensant en que ahir vas anar al dentista, que has de trucar a la teva cosina o que demà t´has de llevar aviat ? Estàs vivint aquest moment present o estàs divagant entre el passat i el futur? Et dones l´ oportunitat de viure  i gaudir del programa de ràdio en directe, o serà utilitzat com a música de fons pels teus pensament persistents i repetitius?
Sabem gaudir del moment present?
Cada dia faig el mateix recorregut conduint des de casa a la feina. En principi es una activitat que necessita estar present.. necessites  tots els reflexes i tota l´atenció possible per evitar accidents. Doncs, mai m´en recordo del camí que he conduit, dels detalls del viatge. Tenen més protagonisme els meus pensament sobre mil coses passades o que encara no han succeït que m´estic perdent el plaer que em provoca conduir tranquil•lament en cotxe a les 7 de matí per la carretera a la vora del mar.
Per què ens allunyem del moment present que estem vivint?  
Estem aquí i la nostre atenció i pensaments es troben en el  moment passat o bé en el futur. Què ens estem perdent quan sortim del moment present? Sortim del present perquè no ens agrada el que hi ha? Donem protagonisme al passat quan tenim assumptes no resolts? Ens fixem en el futur per les pors de la seva incertesa?. Ens hem parat alguna vegada a pensar  on dirigim la nostra atenció, on dirigim els nostres pensaments o bé on posem la nostra energia?..
El passat i el futur pertanyen a la ment, no al temps. Al temps només li pertany el present. La realitat només està en l´ ara.
S´ ha estudiat durant molt temps la  tribu Piraha : una cultura poc influenciada per l´exterior situada a  l´Amazones on viuen uns 400 membres. Tenen una de les llengües més estranyes del  món perquè no tenen paraules per expressar els números, colors i no tenen recursivitat. Però el que els fa realment especials es que no tenen temps verbals. L´única forma verbal que tenen es el present. Diversos investigadors i lingüistes han estudiat a fons aquesta cultura i  tots coincideixen que els Piraha son la tribu de la felicitat.

Ana Solanes